© HAS architects AS
Byggesøknadsprosessen kan virke kompleks for mange. Her har vi samlet viktig informasjon som veileder deg gjennom hele prosessen. Som fagkyndige innen byggesøknader kan vi bistå med alt fra enkle råd til komplett prosjektering og søknadsbehandling.
Ved oppføring av enebolig, garasje over 70 m², eller andre større byggeprosjekter kreves ansvarlig søker og ansvarsrett for arbeidene som skal utføres. Dette innebærer at faglig kvalifiserte foretak må ta ansvar for prosjektering og utførelse.
For mindre byggeprosjekter har du ofte muligheten til å både bygge og søke selv. Likevel velger mange å søke profesjonell bistand for å sikre en effektiv prosess og unngå forsinkelser. Vi kan bistå med alt fra tegninger til komplett søknadsbehandling, tilpasset ditt behov.
Som arkitektkontor med god erfaring i byggesøknader har vi samlet viktig informasjon som veileder deg gjennom hele prosessen.
Her finner du oversikt over ulike byggetiltak og om du kan søke selv eller trenger fagfolk. Dersom byggetiltaket krever søknad og ansvarsrett bør du kontakte kvalifiserte fagfolk for veiledning og bistand.
Her er en oversikt over hvilke tiltak du ikke trenger å søke om:
Det finnes flere tiltak som kan gjennomføres uten søknad. Veiledningsmateriale er tilgjengelig for deg som skal pusse opp eller bygge nytt. Det finnes også støtteordninger du kan søke når du velger bærekraftige løsninger.
Byggesaksgebyrer varierer basert på tiltakets art og omfang, både for byggesøknader og dispensasjoner.
For å finne ut hva som er tillatt på eiendommen din, må du sette deg inn i regler, planer og bestemmelser som gjelder. Selv et lite byggeprosjekt kan ha store konsekvenser for omgivelsene. Ved komplekse prosjekter kan profesjonell arkitektfaglig bistand sikre en smidig prosess.
Relevante dokumenter å undersøke:
Du må regne ut den totale størrelsen på dagens bygninger og på det du vil bygge. Dette omfatter:
Selv et lite byggeprosjekt kan ha store konsekvenser for omgivelsene. Du må sette deg inn i alle regler, planer og bestemmelser for eiendommen din og forstå planene som bestemmer hva du kan bygge.
Situasjonskart skal legges ved:
Kartutsnitt som viser eksisterende situasjon samt offentlige vann- og avløpsledninger bestilles hos relevant instans. Kartutsnittet er vanligvis i målestokk 1:1000. Planlagte byggearbeider skal tegnes inn og målsettes på situasjonskartet.
Finnes det begrensninger og er det ikke mulig å endre planene dine? Da må du søke om dispensasjon. Dette gir lengre saksbehandlingstid og kan medføre avslag.
Dispensasjonen må beskrives i en begrunnet søknad som et skriftlig vedlegg til byggesøknaden. Les mer om hvordan begrunne dispensasjon.
Planlegger du å sette opp byggverk eller annen innretning langs fylkesvei må du søke om tillatelse.
Du trenger tegninger som viser hvor på eiendommen du vil bygge, og hvordan bygningen skal se ut.
I de fleste byggesaker kreves en situasjonsplan som viser det planlagte byggetiltaket tegnet inn i kartet. Situasjonsplanen skal tydelig og nøyaktig vise:
Kartgrunnlaget skal være maksimalt ett år gammelt.
Hvis byggeprosjektet krever søknad eller dispensasjon, må du sende nabovarsel hvor du informerer naboene om planene dine.
Du kan gjøre dette gratis via:
Eller mot betaling via:
Send ut nabovarsel basert på nabolisten. Naboene sender sine merknader til deg, slik at du kan kommentere dem før alt sendes samlet videre. Ved dispensasjonssøknad må dette opplyses i nabovarselet og søknaden bør legges ved.
Pass på at søknaden er komplett når du sender den inn, så sparer du masse ekstraarbeid! Vent minst to uker på eventuelle nabomerknader før du sender inn dokumentasjonen.
All inngående post – både e-post og papirpost – blir omgjort til elektroniske filer. God tilrettelegging av dokumentasjonen forenkler registrering og saksbehandling.
Send inn kun ett eksemplar av dokumentasjonen; enten via byggsøk, som e-post eller papir. Ikke send både elektronisk og papir da dette skaper merarbeid.
Ved omfattende prosjekter eller usikkerhet rundt dokumentasjonskravene kan profesjonell bistand fra arkitekt sikre en effektiv søknadsprosess.
Når søknaden er komplett, starter saksbehandlingen. Behandlingstiden varierer:
Når byggearbeidene er ferdige, må du søke om ferdigattest. Dette er din dokumentasjon på at bygget er oppført i henhold til tillatelsen.
Last ned skjema for ferdigattest (PDF, 108 kB)
Viktig å merke seg:
Hva du kan bygge på eiendommen din uten å søke er avhengig av ulike forhold. Du må først sjekke ut om det du skal bygge eller gjøre (tiltaket) følger de reglene som gjelder i:
Tiltaket må heller ikke komme i strid med annet regelverk. Vær spesielt oppmerksom på at du ikke bygger:
Det betyr at du i mange tilfeller ikke har lov til å utføre tiltaket uten å få tillatelse først. Det er derfor viktig at du setter deg inn i hva som lovlig kan oppføres på din eiendom. Merk at fritak fra søknadsplikten ikke er det samme som en tillatelse.
Typiske tiltak som kan være unntatt fra søknadsplikten er:
Ved usikkerhet om søknadsplikt kan fagkyndig veiledning være verdifullt for å unngå feil og potensielle problemer senere.
Planstatusen finner du i kommunens karttjeneste. Søk opp eiendommen med gårds- og bruksnummer. Velg “Arealplaner” i menyen. Hvis eiendommen vises med farger, ligger den innenfor en reguleringsplan. I venstre kolonne finner du gjeldende plankart og bestemmelser. Er eiendommen “hvit”, gjelder kommuneplanen.
Gesimshøyde er avstanden mellom gjennomsnittlig ferdig planert terreng rundt bygget og skjæringen mellom ytterveggens ytre flate og takflaten.
Mønehøyde er høyden til skjæringen mellom to skrå takflater, målt fra gjennomsnittlig ferdig planert terreng rundt bygget.
For detaljert informasjon, se § 6-2 i Byggteknisk forskrift.
Ønsker du å dele eiendommen din (skille ut tomt), må du søke om opprettelse av ny grunneiendom. Dette innebærer etablering av en ny selvstendig eiendom med eget gårds- og bruksnummer.
Prosessen består av to deler:
Du kan bestille begge tjenestene samtidig ved å fylle ut søknad om oppmålingsforretning. Husk at søknaden må nabovarsles.
Dersom søknaden avviker fra reguleringsplanen må du søke om:
• • Dispensasjon (må begrunnes i eget brev)
Du kan søke om godkjenning som selvbygger for tiltak på egen bolig eller fritidsbolig. Dette forutsetter at du kan dokumentere nødvendig kompetanse gjennom:
Som selvbygger har du ansvar for at arbeidet utføres i samsvar med plan- og bygningsloven og tilhørende forskrifter. Ansvarsrett kan gis for funksjonene søker, prosjekterende og utførende for fagområder i tiltaksklasse 1.
Søknadspliktige tiltak etter plan- og bygningslovens § 20-1 krever ansvarlig søker. Dette kan være:
For å finne kvalifiserte fagfolk kan du:
• 3. Søke i bransjeregistre etter relevant fagkompetanse (tømrer, rørlegger, entreprenør)
Du kan tegne byggetiltaket selv hvis du har tilstrekkelig kompetanse innen teknisk tegning. Det viktigste er at:
• • Tegningene har god teknisk kvalitet
Ferdigattest utstedes kun for bygg hvor det er gitt byggetillatelse. Viktige punkter:
• • Det kan ikke gis ferdigattest for tiltak søkt før 01.01.1998 (jf. plan- og bygningslovens § 21-10)
Søknadstyper
Ett-trinns søknad En komplett byggesøknad som inneholder all nødvendig informasjon for umiddelbar byggestart etter godkjenning.
To-trinns søknad Søknadsprosess hvor du først søker om rammetillatelse, deretter igangsettingstillatelse. Vanlig ved større byggeprosjekter.
Plantyper
Reguleringsplan En detaljert plan som regulerer arealbruken innenfor et avgrenset område, bestående av plankart og bestemmelser.
Kommuneplan En overordnet arealplan for hele kommunen, som revideres cirka hvert 4. år. Regulerer arealbruken der det ikke finnes reguleringsplan.
Grad av utnytting (utnyttelsesgrad)
Utnyttelsesgrad (u-grad) er et planleggingsverktøy som bestemmer hvor mye som kan bygges på en eiendom. Dette kan angis på forskjellige måter:
Eksempel: Hvis utnyttelsesgraden er satt til 30 % bebygd areal (BYA), betyr dette at 30 % av eiendommen kan bebygges, forutsatt at det ikke strider mot andre regler. Hvilken grad av utnytting som gjelder for din eiendom fremkommer av reguleringsplan eller kommuneplan.
Bebygd areal (BYA)
Dette er bygningens “fotavtrykk” på tomten:
Bruksareal (BRA)
Dette er bygningens innvendige areal:
Høyder
Gesimshøyde
Mønehøyde
Andre viktige begreper
Tiltakshaver Person eller foretak som tiltaket utføres på vegne av. Dette er den som er ansvarlig for at tiltaket gjennomføres i samsvar med gitte tillatelser og gjeldende regelverk.
Dispensasjon Tillatelse til å fravike bestemmelser i:
• • Plan- og bygningsloven Krever særskilt søknad med grundig begrunnelse (jf. plan- og bygningslovens kap. 19).
Før byggestart er det viktig å undersøke grunnforholdene:
Se NVEs kartdatabase for oversikt over kvikkleireområder
• • Vurder behov for geotekniske undersøkelser
Vedtak i byggesaker kan påklages av:
For større eller komplekse byggeprosjekter kan profesjonell bistand være verdifullt for å sikre en god prosess og unngå forsinkelser. Vi som arkitekter kan bistå med vurderinger, tegninger og søknader gjennom hele byggeprosessen.
HAS architects AS er en del av Invested AS-familien, sammen med